Agility

Agility

Agility on ketteryyttä ja nopeutta korostava kilpailulaji, joka tarjoaa viihdettä sekä kilpailijoille että yleisölle. Tämä englanninkielinen termi kuvaa lajin luonnetta hyvin. Vaikka agilityn harrastajia löytyy eri eläinlajeista, tässä keskitytään koirien agilityyn.

Agilityssa koirat suorittavat tuomarin suunnitteleman esteradan ohjaajiensa vihjeiden avulla. Radan tarkoituksena on testata koiran taitoja ja nopeutta esteiden ylittämisessä. Ohjaajat juoksevat rinnallaan, antavat käskyjä ja vihjeitä, mutta eivät saa koskea esteisiin tai koiraan. Kommunikointi tapahtuu käsimerkeillä, suullisilla käskyillä ja vartalon liikkeillä. Radan pituus ja esteiden määrä vaihtelevat tuomarin mukaan, mutta yleensä rata on noin 180-200 metriä pitkä. Tuomari määrittelee myös radalle ihanneaikansa, jota koirakon tulee tavoitella suorittaessaan radan, muuten he saavat aikavirheitä.

Agilityrata koostuu monesti seuraavista esteistä:

  • Erilaiset hyppyesteet, kuten aita, okseri, muuri, rengas ja pituushyppy.
  • Useita putkia, jotka voivat olla suoria tai mutkaisia.
  • Pujottelu eli kepit.
  • Kontaktiesteet, kuten A-este, puomi ja keinu.
  • Harvinaisempi este, umpitunneli tai pussi.

Agilityradalla suoritus kestää yleensä alle minuutin, mikä tekee lajista nopean ja vauhdikkaan verrattuna muihin koiraurheilulajeihin, kuten tottelevaisuuskokeisiin tai rally-tokoon, joissa suoritukset kestävät pidempään. Vaikka nopeus on tärkeä tekijä agilityssä, se ei ole ainoa arvostelukriteeri. Koirat ja ohjaajat tarvitsevat hyvää fyysistä kuntoa, tarkkaavaisuutta ja yhteistyötaitoja menestyäkseen lajissa.

Agility sai vuonna 2016 virallisen urheilulajin statuksen, joka myönnettiin Valtion liikuntaneuvoston toimesta. Tämä osoittaa lajin tunnustusta ja arvostusta koiraurheilun parissa. Agilityn suosio kasvaa jatkuvasti, ja sitä harrastavat niin kilpailijoiksi tähtäävät kuin harrastelijatkin. Laji tarjoaa myös mahdollisuuden osallistua kansainvälisiin kilpailuihin ja edustaa omaa maataan agilityn parissa.

Agilityssä koirat jaetaan eri kokoluokkiin säkäkorkeuden perusteella. Kokoluokkia on Suomessa kansallisella tasolla viisi:

  • pikkuminit (XS = säkä alle 28 cm)
  • minit (S = säkä alle 35 cm)
  • medit (M = säkä 35-43 cm)
  • pikkumaksit (SL = säkä 43-50 cm)
  • maksit (L = säkä vähintään 43 cm).

Agilityesteet vaihtelevat monipuolisesti tarjoten koirille haasteita eri taidoissa. Rata koostuu monenlaisista esteistä jotka koiran tulee suorittaa oikeassa järjestyksessä ja ottaa kosketusalueet kontaktiesteillä.

Agility on sekä kilpailulaji että hauskaa ajanvietettä koiranomistajille. Se tarjoaa sekä fyysistä että henkistä aktiviteettia koirille ja edistää niiden motorisia taitoja, ketteryyttä ja yhteistyökykyä ohjaajansa kanssa. Lisäksi se vahvistaa omistajan ja koiran välistä sidettä ja tarjoaa mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden koiraharrastajien kanssa.

Takaisin blogiin

Tutustu laajaan koirakoruvalikoimaamme!
Valikoimassamme koirakoruja yli 200 eri koirarodusta 😍