Canicross - koirajuoksu

Canicross - koirajuoksu

Koirajuoksu, tunnetaan myös nimellä canicross, on laji, jossa koira ja ihminen juoksevat yhdessä. Koirajuoksussa koira juoksee yleensä edellä, ja juoksija ohjaa koiraa suullisilla komennoilla. Vaihtoehtoisesti voi myös juosta koiran vierellä. Koirajuoksuun tarvitset erityiset vetovaljaat ja vetonarun koiran ja juoksijan välille, koirajuoksuun tarkoitetun vetovyön juoksijalle sekä hyvät juoksukengät.

Canicross-sana tulee sanasta "Canis", joka tarkoittaa koiraa latinaksi. Koirajuoksu on täydellinen laji, kun haluat olla aktiivinen yhdessä koirasi kanssa. Se tarjoaa sekä henkistä että fyysistä stimulaatiota koiralle. Kaikenkokoiset ja rotuiset koirat voivat harrastaa koirajuoksua, kunhan otat huomioon koirasi rajoitukset ja tarpeet. Koirajuoksu on yleisesti ottaen turvallinen laji koiralle, ja loukkaantumisriskit ovat pienet, kunhan koirasi on vain perusterve.

Pienemmät koirarodut eivät ehkä ole yhtä nopeita vetäjinä kuin esimerkiksi vaikka lyhytkarvaiset saksanseisojat, mutta ne voivat silti nauttia juoksemisesta omien kykyjensä mukaan. Koiran tulee yleensä olla täysikasvuinen, noin 12–18 kuukauden ikäinen, ennen kuin aloitat koirajuoksuharjoittelun. Voit kuitenkin opettaa koirallesi jo muita tarpeellisia taitoja odottellessa sen kasvamista.

Myös vanhemmat koirat voivat juosta, mutta niiden vauhti ei välttämättä ole yhtä nopea kuin nuoremmilla koirilla. On tärkeää ottaa huomioon vanhemman koiran kyvyt ja kunto. Juoksuisen narttukoiran kanssakin voit osallistua kilpailuihin, mutta ne yleensä lähtevät kisareitille viimeisenä.

Vaikka koirallasi olisi jokin vamma voi se myös nauttia canicrossista riippuen vamman laadusta. Jos olet epävarma siitä, sopiiko koirasi koirajuoksuun, kannattaa keskustella asiasta eläinlääkärin kanssa.

Suosituimpia rotuja koirajuoksussa ovat lyhytkarvaiset saksanseisojat, pointterit, belgianpaimenkoirat, bordercolliet, beauceronit ja valjakkourheiluun jalostetut koirat. Koirajuoksukilpailuissa näkee myös ihmisiä, jotka juoksevat perhekoiriensa kanssa ja nauttivat yhdessä juoksemisesta yhtä paljon kuin muut. Mikä tahansa koirarotu, olipa se sitten wippet, cockerspanieli, beagle, labradorinnoutaja, australianpaimenkoira tai chihuahua, voi juosta koirajuoksua.

Koirajuoksu sopii kaikille - niin kokeneille juoksijoille kuin niille, jotka eivät ole aiemmin harrastaneet juoksua. Yhdessä koiran kanssa juokseminen voi olla suuri motivaatio aloittaa uusi juoksuharrastus. Koirajuoksu voi olla rankkaa keholle, erityisesti jos juoksee suuren ja voimakkaan koiran kanssa. On hyödyllistä hyödyntää koirajuoksijalle suunniteltuja treeniohjelmia. Jos sinulla on polvi- tai selkävaivoja, kannattaa aloittaa varovasti ja kuunnella kehoaan.

Kaikki eivät halua kilpailla, ja koirajuoksu tarjoaa mahdollisuuden nauttia rauhallisesta juoksusta luonnossa. Mutta tärkeintä on, että saat pitää hauskaa yhdessä koirasi kanssa!

Takaisin blogiin

Tutustu laajaan koirakoruvalikoimaamme!
Valikoimassamme koirakoruja yli 200 eri koirarodusta 😍