Koiratanssi

Koiratanssi

Koiratanssi on laji, jota monet ihailijat seuraavat innokkaasti. Vaikka lajin suosio kasvaa, harrastajamäärä on yhä varsin pieni. Monille, kuten minullekin, ensimmäisen koiratanssiohjelman suunnitteluun ryhtyminen voi olla haastavaa. Koiratanssissa ohjaajan rooli on ainutlaatuinen, sillä arvostelu kohdistuu paitsi koiran suoritukseen myös ohjaajan musiikin tulkitsemiseen ja sen tahdissa liikkumiseen.

Koiratanssi jakautuu kahteen eri versioon: freestyleen ja HTM:ään (Heelwork to Music). Useimpien mielessä koiratanssista ensimmäisenä nousee freestyle, jossa ohjaaja saa luovasti yhdistellä erilaisia temppuja luoden ohjelman mielikuvituksen rajoin. On kuitenkin muistettava, että temppujen on oltava turvallisia ja sopivia koiralle sekä sen rakenteelle. HTM puolestaan keskittyy lähes pelkästään seuraamiseen musiikin tahdissa. Seuraamista voidaan tehdä jopa kymmenessä eri positiossa, kuten ohjaajan vasemmalla tai oikealla puolella, samassa rintamasuunnassa tai vastakkaisessa suunnassa, edessä tai takana, tai jopa ohjaajan jalkojen välissä. On tärkeää muistaa, että ulkomailla koiratanssivideoita katsellessa säännöt voivat vaihdella huomattavasti eri maiden välillä.

Kun aloittaa koiratanssin harjoittelun, yleensä ensimmäinen päätös koskee sitä, haluaako keskittyä freestyleen vai HTM:ään. Monet kokeneemmat harrastajat kilpailevat molemmissa lajeissa. Monien mielestä freestyle on helpompaa, sillä sääntöjä on vähemmän rajoittamassa ohjelman suunnittelua. Freestylessa voi hyödyntää koiran vahvuuksia ja jättää heikkoudet esittelemättä. HTM:ssä taas koiran tulee osata ja pitää seuraamisesta.

Jotkut musiikkikappaleet sopivat selkeästi joko freestyleen tai HTM:ään. Kappalevalinta voi siis määrittää sen, kumpaan lajiin ohjelma tehdään.

Freestylessa ohjelman seuraamisosuuden tulisi olla enintään neljäsosa ohjelmasta. Tarkoituksena on esittää koiran osaamia liikkeitä ja luoda kokonaiskuva koiran liikunnallisuudesta ja yhteistyöstä ohjaajan kanssa. Arvostelussa kiinnitetään huomiota liikkeiden määrään, vaikeustasoon, suoritusvarmuuteen sekä yhdessä tekemisen iloon, koiran tarkkaavaisuuteen ja kumppanuuteen. Arvosanaa alentavat virheet voivat olla esimerkiksi ärtynyt ohjaustapa, koiran terveyden vaarantavat liikkeet tai koiralle liian vaikeat tehtävät.

Musiikin valintaan kannattaa suhtautua huolellisesti. On tärkeää ottaa huomioon koiran luonne ja mieltymykset, sillä ne vaikuttavat siihen, miten hyvin koirasi onnistuu liikkumaan musiikin tahdissa. Voit kokeilla liikkumista eri musiikkikappaleiden tahdissa ja tarkkailla, mitkä kappaleet sopivat koirasi liikkeisiin parhaiten. Musiikin ei tarvitse olla valmiiksi sopivan pituinen, sillä sitä voi tarvittaessa lyhentää tai leikellä haluttuun mittaan.

Koiratanssiesityksen voi myös rakentaa tietyn teeman ympärille. Musiikki voi ohjata teeman valintaa, ja se voi kertoa tarinaa tai luoda tietyn tunnelman. Teemaan voi liittyä esimerkiksi ohjaajan pukeutuminen, mutta koiran osalta ainoa sallittu rekvisiitta on kaulaimeen verrattava pukine. Suomessa käytetty rekvisiitta on yleensä melko vähäistä verrattuna joissain ulkomaisissa esityksissä käytettyihin esineisiin.

Koiratanssi tarjoaa upean mahdollisuuden ilmaista luovuutta ja rakentaa ainutlaatuinen suoritus yhdessä koirasi kanssa. Lajin lumo ja haasteet tekevät siitä mielenkiintoisen ja palkitsevan harrastuksen, joka luo vahvempaa yhteyttä sinun ja koirasi välille. Toivomme sinulle paljon iloa ja menestystä koiratanssin parissa!

Takaisin blogiin

Tutustu laajaan koirakoruvalikoimaamme!
Valikoimassamme koirakoruja yli 230 eri koirarodusta 😍