Koirarotujen historiaa

Koirarotujen historiaa

Koirat ovat olleet ihmisen uskollisia kumppaneita ja seuralaisia tuhansia vuosia. Alun perin susien kesyttäminen ja ihmisen lähelle hakeutuminen tapahtui arviolta noin 15 000–40 000 vuotta sitten. Tämä oli alkusysäys sille, mitä myöhemmin kehittyi moniksi eri koiraroduiksi. Tutustutaanpa hieman tarkemmin muutamiin mielenkiintoisiin rotutyyppien historiaan liittyviin tarinoihin.

I. Alaskanmalamuutti: Kova työkoira jääkylmän pohjoisen sydämessä

Alaskanmalamuutti on rotu, joka on kehittynyt vuosisatojen ajan Pohjois-Amerikan arktisilla alueilla. Alun perin malamuutit toimivat työkoirina, vetäen raskaita kuormia ja auttaen ihmisiä selviytymään vaikeissa olosuhteissa. Näiden vahvojen ja kestävien koirien tarina on täynnä seikkailuja ja uskomatonta sitkeyttä.

II. Corgi: Kääpiömäinen sankari ja kuninkaallinen suosikki

Corgit, erityisesti Welsh corgi pembroke ja cardigan, ovat rotuja, joilla on kuninkaallinen yhteys. Näitä sulavia ja lyhyitä jalkoja omaavia koiria rakasti Britannian kuningatar Elisabet II, joka oli omistanut lukuisia corgi-ystäviä. Corgien tarina on täynnä charmia, huumoria ja uskollisuutta, ja ne ovat todellisia kuninkaallisia suosikkeja ympäri maailmaa.

III Basenji: Antiikin Afrikan äänetön metsästäjä

Basenji on rotu, jonka juuret ulottuvat antiikin Afrikkaan. Nämä koirat tunnetaan erityisestä kyvystään olla äänettömiä, sillä ne eivät hauku samalla tavalla kuin useimmat muut koirarodut. Basenjit olivat arvostettuja metsästyskumppaneita ja lämpimiä perheenjäseniä afrikkalaisissa yhteisöissä. Niiden alkuperäinen tarina kertoo meille paljon ihmisen ja koiran vuosituhansia kestäneestä yhteiselosta.

IV. Shiba inu: Japanin vanhin ja ylväin rotu

Shiba inu on yksi Japanin vanhimmista koiraroduista, joka juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse. Shiba inut ovat pienikokoisia, mutta vahvatahtoisia koiria, jotka ovat olleet mukana monissa historiallisissa tapahtumissa. Niitä arvostetaan maansa kansallisina aarteina, ja ne edustavat Japanin koiramaailman ylväyttä ja kauneutta.

V. Basset hound: Hitaasti, mutta varmasti jäljillä

Basset hound on rotu, jolla on merkittävä historia metsästyksessä. Näitä matalajalkaisia ja pitkäkorvaisia koiria käytettiin alun perin ajamaan riistaa hitaasti ja jäljittämään hajuaistinsa avulla. Basset houndit ovat lempeitä ja seurallisia koiria, jotka ovat saavuttaneet suuren suosion perheen lemmikkeinä ympäri maailmaa.

VI. Dalmatiankoira: Tyylikäs seuralainen ja vahtikoira

Dalmatiankoirat ovat tunnettuja kauniista ja tunnistettavasta pilkullisesta turkistaan. Näitä elegantteja koiria on historiallisesti käytetty muun muassa vaunujen ja hevosten seuralaisina. Dalmatiankoirien tarina ulottuu vuosisatojen taakse, ja ne ovat esiintyneet myös elokuvissa ja lastenkirjoissa, mikä on osaltaan vaikuttanut niiden suosioon ympäri maailmaa.

VII. Rottweiler: Antiikin Rooman perintö voimakkaana vartijana

Rottweilerit ovat vahvoja ja suojelunhaluisia koiria, jotka ovat peräisin antiikin Roomasta. Niitä käytettiin aikoinaan karjanvartijoina ja vetojuhtina. Rottweilerit ovat tunnettuja uskollisuudestaan ja rohkeudestaan, ja ne ovat edelleen suosittuja valinta koiriksi, jotka suojelevat kotia ja perhettä.

VIII. Pomeranian: Pieni koko, suuri persoona

Pomeranian, jota usein kutsutaan myös nimellä pomeranian kääpiöspitz, on pienikokoinen rotu, jolla on suuri persoona. Näitä koiria on aikoinaan kasvatettu Saksassa ja niitä on pidetty aristokraattien suosimina lemmikkeinä. Pomeranianit ovat eloisa, älykäs ja leikkisä rotu, jotka levittävät iloa ympärilleen.

IX. Yorkshirenterrieri: Englannin sydämestä maailman valloitukseen

Yorkshirenterrieri on pieni rotu, joka on saanut nimensä Pohjois-Englannissa sijaitsevasta Yorkshiren kreivikunnasta. Alun perin näitä koiria käytettiin kaivostyöläisten jyrsijöiden metsästykseen. Myöhemmin ne ovat valloittaneet maailman sydämet elegantilla ulkonäöllään ja rohkealla asenteellaan. Yorkshirenterrierit ovat suosittuja seuralaisia ja näyttelykoiria ympäri maailmaa.

X. Bernhardinkoira: Pelastaja lumisilla vuorilla

Bernhardinkoira, tunnetaan myös nimellä bernhardiini, on suuri ja voimakas koira, jolla on vaikuttava historia. Näitä koiria on alun perin käytetty Alppien alueella lumivyörytapausten pelastajina. Bernhardinkoirien rohkeus, kestävyys ja hyvä luonne tekevät niistä erinomaisia pelastus- ja terapiakoiria. Nykyään ne ovat suosittuja perhekoiria, jotka ovat tunnettuja suuresta ystävällisyydestään.


Vaikka tässä blogipostauksessa käsiteltiinkin vain muutamia rotutyyppien historiaan liittyviä tarinoita, jokaisella koirarodulla on oma ainutlaatuinen alkuperänsä ja merkityksensä ihmisen elämässä. Nämä tarinat muistuttavat meitä siitä, miten monimuotoinen ja arvokas koirien maailma on. Jokainen koira on erityinen yksilö, jolla on oma ainutlaatuinen tausta ja persoona.

Takaisin blogiin

Tutustu laajaan koirakoruvalikoimaamme!
Valikoimassamme koirakoruja yli 200 eri koirarodusta 😍