Älä Anna Koirasi Uida Vedessä, Jossa On Sinilevää!

Älä Anna Koirasi Uida Vedessä, Jossa On Sinilevää!

Kesä on täällä, ja lämpimät säät houkuttelevat sekä ihmiset että lemmikit vesistöjen äärelle viilentymään. Koiranomistajana on kuitenkin tärkeää olla tietoinen sinilevästä, joka voi olla vaarallista tai jopa tappavaa koirallesi. Tässä blogipostauksessa käsittelemme, mitä sinilevä on, miten tunnistat sen ja miten voit suojella koiraasi sinilevän aiheuttamilta vaaroilta.

Mitä Sinilevä On ja Mistä Sitä Löytyy?

Sinilevä eli syanobakteerit esiintyvät rehevöityneissä vesistöissä erityisesti silloin, kun vedet ovat poikkeuksellisen lämpimiä. Keskikesän lämpötilat ja rehevöityneet vesistöt luovat otolliset olosuhteet sinilevän kasvulle. Sinilevän havaitseminen on tärkeää, koska se tuottaa hermostoon ja maksaan vaikuttavaa myrkkyä, joka voi olla vaarallista sekä ihmisille että eläimille.

Sinilevän Tunnistaminen

Sinilevää on useita eri lajeja, ja on vaikea erottaa myrkyllistä sinilevää vaarattomasta pelkän ulkonäön perusteella. Tästä syystä on aina parasta pitää sinilevää myrkyllisenä ja välttää veden käyttöä, jossa sitä esiintyy. Sinilevä värjää veden vihreäksi ja voi muodostaa pinnalle leväkasaumia.

Yksinkertainen tapa testata veden laatu on kaataa vettä lasiin ja antaa sen seistä tunnin ajan. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, on vedessä sinilevää. Toinen tapa on käyttää keppitestiä: nosta levämassaa kepillä ja katso, hajoaako se hiukkasiksi (sinilevä) vai jääkö roikkumaan keppiin (myrkytön rihmainen levä).

Sinilevän Vaarat Koirille

Koirat ovat erityisen alttiita sinilevämyrkytykselle, koska ne juovat usein vettä uidessaan. Sinilevämyrkytyksen oireet koirilla alkavat yleensä tunnin sisällä ja voivat olla vakavia. Oireita ovat muun muassa:

  • Iho-oireet
  • Oksentaminen ja ripuli
  • Levottomuus ja heikkous
  • Tasapainohäiriöt, tärinä ja krampit
  • Verenvuoto ja tajunnan menetys

Vakavissa tapauksissa sinilevämyrkytys voi johtaa kuolemaan, jos maksavaurio kehittyy.

Toimenpiteet Sinilevämyrkytyksen Epäilyssä

Jos epäilet, että koirasi on juonut sinileväistä vettä, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin. Eläinlääkäri antaa ensiapu- ja toimintaohjeet, ja joissain tapauksissa hän saattaa neuvoa oksennuttamaan lemmikin ennen eläinlääkäriin lähtöä. Lemmikki kannattaa myös huuhdella puhtaalla vedellä, jotta mahdolliset leväjäämät saadaan pois turkista.

Sinilevätilanteen Tarkastaminen

Helpoin tapa välttää sinilevämyrkytys on tarkistaa vesistön sinilevätilanne ennen uimista. Kuntien terveydensuojeluviranomaiset seuraavat uimavetten laatua ja tiedottavat sinilevätilanteesta yleisillä uimarannoilla ja verkkosivuillaan. Myös Suomen ympäristökeskuksen vesi.fi-sivustolta voi tarkastaa oman uimapaikan sinilevätilanteen.

Yleisten uimarantojen ulkopuolella kannattaa itse tarkastaa veden laatu ennen kuin päästää lemmikin uimaan tai juomaan vettä. Vältä veteen menoa, jos vesi haisee tai on poikkeavan väristä. Rannalla ollessa koiralle kannattaa tarjota puhdasta vettä, jotta sillä ei ole tarvetta juoda suoraan merestä tai järvestä.

Yhteenveto

Kesäiset uintiretket voivat olla ilonaihe niin koirille kuin omistajillekin, mutta on tärkeää olla valppaana sinilevän varalta. Tarkista aina vesistön tilanne ennen kuin annat koirasi uida, ja vältä mahdollisia vaaroja tarjoamalla koiralle puhdasta juomavettä ja pitämällä silmällä sen vointia. Näin voitte nauttia turvallisesti kesän vesileikeistä!

Takaisin blogiin

Tutustu laajaan koirakoruvalikoimaamme!
Valikoimassamme koirakoruja yli 230 eri koirarodusta 😍