Älä Jätä Koiraasi Kuumaan Autoon Kesällä!

Älä Jätä Koiraasi Kuumaan Autoon Kesällä!

Kesä on täällä, ja monet meistä suuntaavat ulos nauttimaan auringosta ja lämpimästä säästä. Koiranomistajille kesä voi olla erityisen hauskaa aikaa, sillä pitkät kävelyt ja leikkiminen ulkona ovat päivittäisiä iloja. Kuitenkin kesän helteet tuovat mukanaan myös vaaroja lemmikeillemme, erityisesti kun kyse on kuumasta autosta tai auringonpaisteisesta parkkipaikasta. On tärkeää muistaa, että koiraa ei saa koskaan jättää kuumaan autoon tai odottamaan ulos kaupassa käynnin ajaksi, jos ulkona on liian kuuma.

Kuinka Kuuma Autossa Voi Todella Olla?

Vaikka ilma auton ulkopuolella tuntuisi kohtuulliselta, auton sisälämpötila voi nousta hälyttävän nopeasti vaarallisen korkeaksi. Tutkimukset osoittavat, että lämpötila voi nousta autossa jopa 20 asteella vain 10 minuutissa. Esimerkiksi, jos ulkona on 25 astetta, auton sisälämpötila voi nousta 35 asteeseen kymmenessä minuutissa ja 45 asteeseen puolessa tunnissa. Tällaiset lämpötilat ovat hengenvaarallisia koirille.

Koirat eivät pysty säätelemään ruumiinlämpöään yhtä tehokkaasti kuin ihmiset. Heidän ainoa keino jäähtyä on läähättäminen ja hien erittäminen tassujensa kautta, mikä ei ole riittävää kuumassa autossa. Ylikuumeneminen voi johtaa lämpöhalvaukseen, joka on vakava ja usein kuolemaan johtava tila.

Lämpöhalvauksen Merkit ja Ensiapu

On tärkeää tunnistaa lämpöhalvauksen merkit ja tietää, miten toimia, jos koirasi ylikuumenee. Lämpöhalvauksen oireita ovat:

 • Voimakas läähätys ja hengitysvaikeudet
 • Kuolaaminen
 • Heikkous, letargia tai koordinaatiovaikeudet
 • Oksentelu tai ripuli
 • Punaiset, siniset tai harmaat ikenet

Jos epäilet koirasi kärsivän lämpöhalvauksesta, toimi välittömästi:

 1. Vie koira varjoisaan ja viileään paikkaan.
 2. Kastele koira viileällä (ei kylmällä) vedellä, erityisesti tassut, vatsa ja korvat.
 3. Anna koiralle pieniä määriä vettä juotavaksi, mutta vältä pakottamasta sitä juomaan liikaa kerralla.
 4. Ota yhteys eläinlääkäriin mahdollisimman pian, sillä lämpöhalvaus vaatii usein ammatillista hoitoa.

Vinkkejä Kesän Kuumuuden Välttämiseen

Kesän kuumuuden välttäminen vaatii ennakoivaa ajattelua ja suunnittelua. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voit pitää koirasi turvassa:

 • Vältä kuumia aikoja: Suunnittele kävelyt ja ulkoilu varhaisaamun tai myöhäisillan viileämpiin tunteihin.
 • Pidä koira sisällä: Jos ulkona on liian kuuma, pidä koira mieluummin sisällä ilmastoidussa tilassa tai viileässä varjossa.
 • Tarjoa runsaasti vettä: Varmista, että koiralla on aina raikasta vettä saatavilla, sekä kotona että ulkona.
 • Suunnittele etukäteen: Jos sinun on mentävä kauppaan, jätä koira kotiin. Älä koskaan jätä koiraa autoon, edes muutamaksi minuutiksi.

Pidetään yhdessä huolta siitä, että lemmikkimme pysyvät turvassa ja onnellisina kesän kuumuudessa. Jokainen meistä voi tehdä osansa jakamalla tietoa ja olemalla esimerkkinä muille. Nautitaan kesästä vastuullisesti ja huolehtien rakkaista karvaisista ystävistämme!

Takaisin blogiin

Tutustu laajaan koirakoruvalikoimaamme!
Valikoimassamme koirakoruja yli 200 eri koirarodusta 😍