Kesän Grillaus ja Koirien Turvallisuus: Mitä On Hyvä Tietää?

Kesän Grillaus ja Koirien Turvallisuus: Mitä On Hyvä Tietää?

Kesä on grillausaikaa, ja monille koiranomistajille tämä tarkoittaa rentouttavia hetkiä ulkona perheen ja ystävien kanssa. Kun grillissä tirisevät herkulliset ruuat, on kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikki grilliherkut eivät sovellu koirille. Tässä blogipostauksessa käymme läpi, miksi tietyt grilliherkut ja luut ovat koirille vaarallisia, ja mitä vaihtoehtoja voit tarjota lemmikillesi turvallisesti.

Miksi Grilliherkut Eivät Sovellu Koirille?

Rasvaiset ja mausteiset grilliherkut ovat suurta herkkua meille ihmisille, mutta ne voivat olla vaarallisia koirille. Rasvainen ruoka voi aiheuttaa koirille haimatulehduksen, jonka oireita ovat ripulointi ja oksentelu. Mausteet taas voivat ärsyttää koiran vatsaa ja aiheuttaa ruoansulatusongelmia. Grillauksen yhteydessä onkin parasta pitää koira kaukana mausteisista ja rasvaisista ruoista.

Grilliluut: Vaarallinen Houkutus

On houkuttelevaa heittää koiralle luu kaluttavaksi grillaamisen aikana, mutta tämä voi olla erittäin vaarallista. Eläinlääkäri Nina Mahlane Evidensian Eläinklinikka Mar-Vetista varoittaa, että kypsennetyt luut sekä porsaan, lampaan ja kananluut ovat erityisen riskialttiita. Näistä luista voi purtaessa irrota teräviä säleitä, jotka voivat ärsyttää koiran suolistoa tai jopa aiheuttaa suolitukoksen. Luu voi suolistossa muodostaa kivikovaa massaa, joka voi johtaa vakaviin komplikaatioihin.

Jos kuitenkin haluat antaa koiralle luun, varmista, että se on niin suuri, ettei koira saa siitä irti mitään muuta kuin lihan.

Kasvikset ja Muut Vaarat

Monissa grilleissä valmistetaan lihaherkkujen lisäksi myös kasviksia. On tärkeää muistaa, että sipulikasvit, kuten sipulit ja valkosipulit, ovat koirille myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa vakavia ruoansulatuskanavaoireita. Myös mausteisten ruokien ja alkoholipitoisten juomien antamista koiralle tulee välttää. Mahlane painottaa, että alkoholi ei sovi koirille lainkaan, edes pieninä määrinä.

Muut Grillausvaarat

Grilliruokien rasva on haitallista koirille, ja koiraa ei tule päästää nuolemaan grillin alapuolella olevaa rasvankeruuastiaa. Myös suolaisten ruokien antamista tulee välttää, sillä ne voivat aiheuttaa koirille terveysongelmia. Grillivartaiden tikut, maissin tähkät ja ruokien pakkaukset ovat houkuttelevia koirille, mutta niiden syöminen voi johtaa suolitukokseen. Erityisesti maissintähkä on vaarallinen, sillä se on vaikeasti sulava ja voi tukkia isonkin koiran suolen.

Allergiat ja Kielletyt Ruuat

Koirat voivat kärsiä ruoka-aineallergioista aivan kuten ihmisetkin. Noin 10 prosenttia koirista on allergisia jollekin ruoka-aineelle, usein punaiselle lihalle, jota he ovat syöneet pennusta asti. Lisäksi on tärkeää muistaa, että viinirypäleet, rusinat, macadamiapähkinät, hiivataikina, homejuusto, suklaa ja ksylitoli ovat koirille myrkyllisiä.

Mitä Tehdä, Jos Koira Syö Vaarallisia Grilliherkkuja?

Jos koira onnistuu nappaamaan vaarallisia grilliherkkuja, oireita voivat olla väsymys, ruokahaluttomuus, limakalvojen kalpeus, nopeutunut hengitys, pulssin kohoaminen, heikotus, liikkumattomuus, silmien keltaisuus tai virtsan muuttunut väri. Oireet alkavat yleensä vuorokauden sisällä. Jos koirallasi ilmenee näitä oireita, vie se välittömästi eläinlääkäriin.

Turvalliset Herkut Koiralle

Jos haluat hemmotella koiraasi grilliherkuilla, anna sille marinoimatonta, luutonta broileria tai pienen palan makkaraa. Näin voit nauttia kesän grillihetkistä turvallisesti ja pitää huolta siitä, että myös koirasi pysyy terveenä ja hyvinvoivana.

Muistetaan siis nauttia kesästä ja grillauksesta, mutta pidetään samalla huolta rakkaista lemmikeistämme!

Takaisin blogiin

Tutustu laajaan koirakoruvalikoimaamme!
Valikoimassamme koirakoruja yli 200 eri koirarodusta 😍